BUIKSTRA STAMBOOM

Meer dan twintig jaar geleden had ik op dit domein al de Buikstra stamboom staan. Dit was een stamboom voor alle Buikstra’s; niet alleen mijn eigen lijn.
De naam Buikstra is ontstaan in 1812 toen onder het bewind van Napeleon iedereen in Friesland (en daarbuiten, maar in Friesland waren achternamen, in tegenstelling tot andere provincies, amper in gebruik) een achternaam moest aannemen.
De naam Buikstra dook op in twee plaatsen: mijn eigen tak kwam uit Sint Jacobiparochie. Oud-oom Arjen, waarnaar ik vernoemd ben, was de laatste Buikstra die in Sint Jacobiparochie woonde (en overleed). De andere tak kwam uit Bolsward.

De naam Buikstra is nooit veel voorgekomen, maar vanuit de Sint Jacobiparochie tak zijn er toch in de USA terecht gekomen hoewel het daar een uitstervende naam is. Vanuit de Bolsward tak zijn er in Australie terecht gekomen en daar lopen er nog redelijk wat van rond, inclusief nieuwe generaties.

De oude stamboomwebsite is op een gegeven moment door hostverhuizingen etc verdwenen omdat ik met het domein andere plannen had. Inmiddels heb ik besloten dat de stamboom weer een plekje mocht krijgen. In plaats van de oude database terug te zetten, heb ik dochter Anne de vrijheid gegeven de stamboom vanaf nul (of eigenlijk haarzelf) op te zetten. Dit houdt wel in dat het niet alleen een Buikstra website is, maar ook voor Anne’s andere vooroudertakken (Koornneef, Leenders, Laumen).

Ze is in het najaar van 2022 met het onderzoek begonnen. Ontbreekt er iets? Geef het door en we gaan er mee aan de slag.

Klik op het familiewapen om naar de stamboomwebsite te gaan.

PS: Dit wapen heb ik ooit zelf ontworpen. Ik ben mij er van bewust dat het niet voldoet aan alle heraldiek regels. Het is spielerei….

ARTIKELEN

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

CATEGORIE

Genealogie

Schrijfsels

Boekenkast

Maritieme Historie

Buikstra Stamboom

Geschiedenis Algemeen

Overig