Gevangen in Glas

gabriel spoon gevangen in glas

Arjen Buikstra

Geboren in Zuidland en publiceerde twee boeken over de historie van zijn geboortedorp. In 2021 verscheen het boek "De laatste reis van de Mars", over het onderzoek dat hij en zijn dochter Anne deden naar dit Rotterdamse oorlogsschip (1778-1781). Houdt zich bezig met genealogisch, in combinatie met (maritiem) historisch onderzoek.

De Friese gevangenis in Leeuwarden heeft haar collectie van glasplaten waarop honderden ‘inwoners’ van de strafgevangenis staan afgebeeld online gezet.
Dit is niet alleen interessant voor Friese onderzoekers, want de strafgevangenis herbergde klanten uit het gehele land. Bij niet alle foto’s staan namen, maar toch de moeite waard om voor u interessante achternamen te zoeken. In veel gevallen staat er ook vermeld waarvoor de persoon was veroordeeld, eventueel aangevuld met gerelateerde krantenartikelen.

Zo vond ik een foto van Gabriel Spoon. Een boer uit Abbenbroek die zijn Zuidlandse buurman in 1912 had vermoord. Over de moord heb ik in mijn tweede boek (Verhalen en foto’s uit de Stamboom van Zuidland, deel 2) een uitgebreid verhaal geschreven.
Gabriel Spoon was verliefd op de echtgenote van zijn buurman, Willem Westerveld. Toen zijn buurman op een middag in mei 1912 op bezoek was geweest werd deze ziek en overleed die nacht.
In eerste instantie werd er niet gedacht aan moord, maar concludeerde de huisarts dat het vermoedelijk een onfortuinlijke samenloop van omstandigheden was in relatie tot suikerziekte.
Toen niet veel later de echtgenote van Gabriel Spoon dezelfde verschijnselen begon te vertonen begon de huisarts onraad te ruiken. De echtgenote van Spoon werd ernstig ziek maar kon uiteindelijk herstellen doordat zij bij haar ouders ging wonen en Spoon geen toegang meer tot haar had. Uiteindelijk werd het lijk van Westerveld opgegraven en onderzocht. Hieruit bleek dat er morphine in zijn bloed zat. Het duurde meer dan een jaar voordat Spoon voorkwam maar hij werd mede door verrassende getuigenissen veroordeeld tot twintig jaar. Een Crime Passionele. Uit de gevangenissenarchieven op Gevangen in Glas blijkt dat hij uiteindelijk veertien jaar heeft gezeten.

Links Gabriel Spoon, de man die de persoon rechts (zijn buurman op zowel de foto als qua wonen), met morfine vergiftigde en vermoordde.

Al met al een hele mooie bron waar ontzettend veel interessante verhalen uit voort zullen komen. Ik merkte wel dat alleen al naar de foto’s kijken voelt als een soort van intrigerende behoefte om een crimineel aan zijn uiterlijk te willen herkennen; om de clichématige ‘boevenkop’ te willen zien. Dat is een utopie maar het is wel ontzettend interessant (en voyeuristisch) om de gezichten te bestuderen.

LINK naar Gevangen in Glas (hier klikken)

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

058 Anthonij Willem Cassa

058 Anthonij Willem Cassa

Anthony Willem Cassa komt op 25 maart 1780 als 17-jarige cadet aan boord van de Mars. Voordat hij een jaar later...