048 Lieve van Doorne

Arjen Buikstra

Geboren in Zuidland en publiceerde twee boeken over de historie van zijn geboortedorp. In 2021 verscheen het boek "De laatste reis van de Mars", over het onderzoek dat hij en zijn dochter Anne deden naar dit Rotterdamse oorlogsschip (1778-1781). Houdt zich bezig met genealogisch, in combinatie met (maritiem) historisch onderzoek.

Voor iedereen met de volgende achternamen in de familie:  Van Oostendorp, De Vliegh, Esser, (Van) Kuijk, De Jager, Van Ommeren, Van Vessem, Van Dongen, Anceaux, Van Huet, Kleijweg,  Strötbaum , Eliasberg, Schoovers, , Brandenburg, Kila, Snellenberg, Liekens, Hallingse, Floris. Liesting, Bouwens

U stamt af van Lieve van Doorne, tweede kuijper op het oorlogsschip Mars (1778-1781).

De kuijper aan boord was iemand die houten kuipen maakte voor de schepen in kegelvorm, waar de lengte groter is dan de breedte, samengebonden met hoepels en met een vlak eind of hoofd. De voorbeelden van het werk van een kuiper zijn niet beperkt tot vaten, maar er worden ook emmers, tonnen, boterkarntonnen, hogsheads, firkins, tierces, rundlets, vulstukken, pijpen, vaten, uiteinden, spelden, en brekers gemaakt. Het woord is voortgekomen uit het midden Nederlands kūpe, de „mand, hout, ton“ en kan uiteindelijk stammen uit cupa, het Latijnse woord voor vat.

Lieve was in 1734 geboren in Rotterdam en woonde aan de Rotte toen hij in 1756 huwde met Susanna Kock uit de Prinssenstraat.  Het gezin kreeg in eerste instantie een paar doodgeboren kinderen te verwerken, voordat in 1761 zoon Hendrik werd geboren, gevolgd door Adrianus (174-1765), Sophia (1766), Samuel (1770) en Sara (1773-1776).

In maart 1778 monsterde Lieve aan op de Mars. Er zijn geen andere scheepsregistraties gevonden met zijn naam, maar tweede kuiper werd je niet zo maar. Of hij had al eerder gevaren en had ervaring opgedaan of carrière gemaakt in de kujperij, of hij was aan wal al een (ervaren) kuiper. Bij zijn aanstelling gaf hij Sannetje als begunstigde voor zijn maandbrief op.
Een jaar later kwam ook zoon Hendrik aan boord. Hij werd aangesteld als matroos. Samen vertrokken ze in de zomer van 1780 naar het Caribisch gebied, waar ze in de orkaan terecht kwamen, de zeeslag met de Engelsen overleefden en in de gevangenis van Saint Kitts belandden. Het tweetal had geen geluk om met de eerste cartelschepen terug te mogen keren. Sterker nog, vader en zoon zaten bijna de gehele oorlog in het Caribisch gebied gevangen en keerden pas in april van 1783 terug naar huis.
Van Hendrik is daarna ieder spoor kwijt. Lieve overleed in 1794 in Rotterdam.

Via dochter Sophia, die huwde met Bartel van Oostendorp, is met elf zonen en één dochter een grote stamboom ontstaan en is tot de huidige generaties de naam Sophia in gebruik gebleven. De naam Lieve lijkt inmiddels verdwenen met kleinzoon Lieve van Oostendorp (1790-1872) die met zijn vrouw Heiltje Verbrugge zelfs het zestigjarig huwelijksjubileum haalde.
Opmerkelijke personen in de stamboom zijn er bijvoorbeeld met straatzanger Willem Kila en W.A. Floris die net als zijn voorvader in oorlogsgeweld terecht kwam en op 10 mei 1940 werd doodgeschoten bij de verdediging van vliegveld Ockenburg (Den Haag).

Meer lezen over wat Lieve en Hendrik hebben meegemaakt op de Mars? Bestel het boek bij uw lokale boekhandel of Bol.com, Amazon.nl, Bruna.nl of via onze eigen website: https://www.wonka.nl/product/de-laatste-reis-van-de-mars/

NB De naam Lieve doet vermoeden dat er een Zuidnederlandse (Belgische) link moet zijn. Die is echter niet gevonden. In de trouwakte stond dat Lieve te Rotterdam was geboren. We hebben geen doopakte kunnen vinden. Mogelijk is de doopakte van Louwrens van Doorne in 1731 de juiste. Hij was de zoon van Henderick van Doorne en Maria van Eijnthoven (wat de vernoeming van eerste zoon Hendrik (1761) zou verklaren), maar zekerheid hierover is er niet.

Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

Schout-bij-nacht Willem Crul

Schout-bij-nacht Willem Crul

De namen van de grote zeehelden die in het harnas stierven zoals Michiel de Ruyter, Maarten Tromp, Piet Hein, Witte de...