Eric Hennekam

Arjen Buikstra

Geboren in Zuidland en publiceerde twee boeken over de historie van zijn geboortedorp. In 2021 verscheen het boek "De laatste reis van de Mars", over het onderzoek dat hij en zijn dochter Anne deden naar dit Rotterdamse oorlogsschip (1778-1781). Houdt zich bezig met genealogisch, in combinatie met (maritiem) historisch onderzoek.

Hij is al jaren een toonaangevende entiteit op het internet en daarbuiten op bronnenonderzoek. Eric schrijft voor diverse online en offline media en is volgens eigen zeggen Non-profit zoekspecialist, met specialisatie archieven en personen zoeken. Hij heeft daarnaast zijn eigen website en social media kanalen waarop hij met grote regelmaat nieuwe (online) bronnen vermeld en tips geeft over waar en hoe te zoeken bij specifieke zoektochten.

Want laten we eerlijk zijn, we denken dat we met Google alles kunnen vinden, maar de waarheid is dat Google slechts een fractie indexeert van wat er online te vinden is. Dat geldt zeker voor archieven. Werden ze maar geïndexeerd (al was het maar op hun eigen website), dat zou menig onderzoeker jaren werk schelen. Zelfs als je een bron ontdekt hebt, is het soms al een hele toer om uit te vinden hoe je moet zoeken, laat staan iets vinden.
Het is daarnaast ook wel de charme van het onderzoeken natuurlijk, om niet alles kant en klaar voorgeschoteld te krijgen, want de waarde van de vondst wordt vaak bepaald door de moeilijkheid van de zoektocht.

Toch zou het wat mij betreft fijn zijn als met name de grote archiefinstellingen een eenduidigere manier van archiveren en indexeren hanteerden. Streekarchieven in Nederland maken al veelal gebruik van verschillende systemen, de meesten bijvoorbeeld aangesloten op het Wiewaswie portaal, maar nog te veel niet. En dan is Nederland nog redelijk ver bij het digitaal ontsluiten van archieven. In het buitenland zoeken is al helemaal een kruistocht.
Ook daarbij kan Eric Hennekam met zijn kunde en tips helpen. Bezoek zijn website, volg zijn social media kanalen (zoals bijvoorbeeld LinkedIn) en verrijk uw eigen kennis.

https://erichennekam.blogspot.com/Deel dit artikel via

Gerelateerde artikelen

058 Anthonij Willem Cassa

058 Anthonij Willem Cassa

Anthony Willem Cassa komt op 25 maart 1780 als 17-jarige cadet aan boord van de Mars. Voordat hij een jaar later...